Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας

Κατ’ οίκον Μελέτη Ύπνου

Τι είναι το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας

Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας (ΣΥΑ) αποτελεί μία σοβαρή διαταραχή ύπνου κατά την οποία η αναπνοή σταματάει και ξεκινάει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου λόγω της απόφραξης των αεραγωγών.  Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι συνδρόμου υπνικής άπνοιας και είναι οι εξής:

  • Σύνδρομο Αποφρακτική Υπνικής Άπνοιας (ΣΑΥΑ),το οποίο είναι το πιο συχνό και συμβαίνει όταν οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν και παρεμποδίζουν τη ροή του αέρα προς τους πνεύμονες.
  • Σύνδρομο Κεντρικής Άπνοιας (ΣΚΥΑ), το οποίο συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος δεν στέλνει τα απαραίτητα σήματα στους μύες οι οποίοι ελέγχουν την αναπνοή.

Συμπτώματα και Παράγοντες Κινδύνου Εμφάνισης ΣΥΑ

Τα κύρια συμπτώματα το ΣΑΥΑ είναι το ροχαλητό, υπνηλία και αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και πονοκέφαλος κατά το πρωινό ξύπνημα.

Από την άλλη, οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του ΣΥΑ είναι:

  • η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος -BMI- άνω του 30),
  • περιφέρεια λαιμού (άνω των 43 εκατοστών για άνδρες και άνω των 40 εκατοστών για γυναίκες),
  • υπέρταση,
  • διαβήτης,
  • ηλικία και φύλο5,6,7.

 

ΣΥA και Συνοδά Νοσήματα

Πολυκεντρικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ΣΑΥΑ σχετίζεται άμεσα με μεγάλο αριθμό νοσημάτων όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αρτηριακή και πνευμονική υπέρταση, αρρυθμίες, κολπική μαρμαρυγή, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, ποιότητα ζωής και κατάθλιψη7.

Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα το ΣΥΑ, θα πρέπει να δώσουμε τον ορισμό κάθε παραμέτρου που σχετίζεται με αυτό.  Οι ορισμοί έχουν ως εξής1:

  • Άπνοια: Μείωση της ροής του αέρα ή της κινητικότητας του θωρακικού τοιχώματος σε βαθμό μικρότερο από το 25% του φυσιολογικού και σε διάρκεια τουλάχιστον 10 δευτερολέπτων.
  • Υπόπνοια: Μείωση της ροής του αέρα ή της κινητικότητας του θωρακικού τοιχώματος σε βαθμό μικρότερο από το 75% του φυσιολογικού και σε διάρκεια τουλάχιστον 10 δευτερολέπτων.
  • Υπόπνοιο-απνοϊκός δείκτης (AHI): Το άθροισμα του αριθμού των απνοιών και των υποπνοιών κατά τη διάρκεια του ύπνου διαιρούμενος με τον αριθμό των ωρών ύπνου.
  • Αποκορεσμός: Μείωση του κορεσμού της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο
  • Αφύπνιση σχετιζόμενη με την αναπνευστική προσπάθεια (Respiratory effort-related arousal – RERA): Η αλληλουχία αναπνοών που χαρακτηρίζονται από αυξανόμενη από τον ασθενή αναπνευστική προσπάθεια, η οποία οδηγεί σε αφυπνίσεις, αλλά δεν πληροί τα κριτήρια της άπνοιας ή της υπόπνοιας.
  • Δείκτης αναπνευστικής παρεμπόδισης (Respiratory Disturbance Index – RDI): Ο συνολικός αριθμός των απνοιών, υποπνοιών και των RERAs διαιρουμένων με τον αριθμό των ωρών ύπνου.

Η σοβαρότητα του ΣΥΑ κατηγοριοποιείται βάση του υπόπνοιο-απνοϊκού δείκτη (AHI).  Οι κατηγορίες είναι οι εξής2:

  • Ήπιας βαρύτητας (AHI: 5-15/ώρα)
  • Μέσης βαρύτητας (AHI:15-30/ώρα)
  • Μεγάλης βαρύτητας (AHI:>30/ώρα)

Επιδημιολογία

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο επιπολασμός διαταραχών ύπνου στην κοινότητα ανέρχεται σε ποσοστό 20%.  Ένα μέρος του πληθυσμού αυτού εμφανίζουν επαναλαμβανόμενα περιστατικά διαταραχής της αναπνοής και ανήκουν στην κατηγορία ασθενών που πάρχουν από το Συνδρόμο Υπνικής Άπνοιας (ΣΥΑ).  Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 4-5% του πληθυσμού μέσης ηλικίας.  Πολύ σημαντική είναι η συσχέτιση του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας με καρδιαγγειακές και εγκεφαλοαγγειακές συνοσηρότητες3.  Στατιστικά στοιχεία από 16 χώρες και σύνολο 17 μελετών, έδειξαν ότι ο αριθμός ατόμων σε παγκόσμια κλίμακα, με ΣΑΥΑ ήπιας (ΑΗΙ: 5-15/ώρα) και μέσης βαρύτητας (ΑΗΙ: 15-30/ώρα), ανέρχεται σε 936 εκατομμύρια άτομα, ενώ με ΣΑΥΑ μεγάλης βαρύτητας (ΑΗΙ: :>30/ώρα) ανέρχεται σε 425 εκατομμύρια άτομα4.

Διάγνωση Συνδρόμου Υπνικής Άπνοιας

Η Πολυκαταγραφική Μελέτη Ύπνου (ή αλλιώς Πολυυπνογραφία) είναι η διαγνωστική εξέταση εκλογής για την διάγνωση του ΣΥΑ7,8,9.

Υπάρχουν δύο τύποι Πολυκαταγραφικής Μελέτης Ύπνου, η Πολυσωματοκαταγραφική Μελέτη Ύπνου (Polysomography-PSG) ή αλλιώς πλήρης Μελέτη Ύπνου και η Πολυκαναλική Πολυκαταγραφή Ύπνου (Polygraphy-PG) ή αλλιώς κατ΄οίκον Μελέτη Ύπνου (Home Sleep Apnea Test).  H καταγραφή και των δύο τύπων Μελέτης Ύπνου περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες παραμέτρους για τη διάγνωση του συνδρόμου ΣΥΑ με τη διαφορά ότι η πλήρης Μελέτη Ύπνου περιλαμβάνει επιπλέον νευροφυσιολογικές παραμέτρους.

Ή κατ΄οίκον Μελέτη Ύπνου θα πρέπει να συστήνεται σε εξεταζόμενα άτομα με ισχυρή υποψία ύπαρξης του ΣΥΑ βασισμένη στο ιστορικό του ύπνου του εξεταζόμενου ατόμου.  Το πλεονέκτημα της κατ΄οίκον Μελέτης Ύπνου είναι ότι πραγματοποιείται στην οικία του εξεταζόμενου ατόμου αποφεύγοντας εισαγωγή σε Νοσοκομείο ή Κλινική και πιθανή έκθεση σε ιογενή περιβάλλοντα.  Επίσης, το κόστος της κατ΄οίκον Μελέτης Ύπνου είναι πολύ πιο χαμηλό σε σχέση με την πλήρη Μελέτη Ύπνου.  Σε περίπτωση αρνητικού ή  αποτελέσματος της κατ΄οίκον Μελέτης Ύπνου με ισχυρή υποψία ύπαρξης του ΣΥΑ συστήνεται η πλήρης Μελέτη Ύπνου10,11,12.

Θεραπεία Συνδρόμου Υπνικής Άπνοιας

Η διαχείριση του ΣΥΑ είναι πολυπαραγοντική ενώ η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών προσεγγίσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμμόρφωση του ασθενή.  Ως θεραπεία εκλογής θεωρείται η CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) ενώ άλλες θεραπευτικές επιλογές αποτελούν η απώλεια βάρους και η χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση τμημάτων όπως αμυγδαλές και αλλαγή οστού της κάτω γνάθου).  Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία CPAP συμβάλει σε μεγάλη μείωση του αριθμού των απνοιών, υποπνοιών καθώς και στην μείωση του αποκορεσμού κατά τη διάρκεια του ύπνου13,14.

Συμπέρασμα

Αν ροχαλίζετε, αισθάνεστε καθημερινά κουρασμένος, ξυπνάτε με πρωινό πονοκέφαλο, πάσχετε από διαβήτη, κατάθλιψη, υπέρταση και αν είστε υπέρβαρος, τότε είναι πολύ πιθανό να ανήκετε στην κατηγορία ασθενών που έχουν Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας.  Κάντε τώρα μία Μελέτη Ύπνου προκειμένου να αποφύγετε σοβαρά μελλοντικά προβλήματα υγείας.

μελέτη ύπνου cmed

Τι είναι η κατ’ οίκον Μελέτη Ύπνου

Η κατ’ οίκον Μελέτη Ύπνου αποτελεί μία εξέταση την οποία χρησιμοποιούν οι ειδικοί ιατροί μαζί με άλλα κλινικά ευρύματα για τη διάγνωση του Συνδρόμου Υπνικής Άπνοιας. Η ποιότητα της καταγραφής των καρδιοαναπνευστικών παραμέτρων έχει βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της χρήσης τεχνολογικά εξελιγμένων φορητών συσκευών που χρησιμοποιούνται. Τα αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν από τη χρήση αυτών των φορητών συσκευών είναι απολύτως αξιόπιστα ενώ η εξέταση πραγματοποιείται στην οικία του εξεταζόμενου ατόμου χωρίς να χρειάζεται το εξεταζόμενο άτομο να διανυκτερεύσει στο Νοσοκομείο/Κλινική.

Επιπροσθέτως, η πανδημία του Covid-19 και τα νέα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας τα οποία θεσπίστηκαν από τις εταιρείες ύπνου σε παγκόσμια κλίμακα, κατέστησαν την κατ’ οίκον Μελέτη Ύπνου την πρώτη διαγνωστική επιλογή για τον κλινικό ιατρό, ο οποίος υποψιάζεται την ύπαρξη Συνδρόμου Υπνικής Άπνοιας σε κάποιον ασθενή.

Σε περίπτωση κατά την οποία η μελέτη ύπνου δείξει ότι υποφέρετε από πολλές άπνοιες (δηλαδή η μελέτη ύπνου είναι θετική), η εταιρεία CMED συνεργάζεται με πιστοποιημένους πνευμονολόγους για την έκδοση γνωμάτευσης και συνταγογράφησης της αναπνευστικής συσκευής CPAP.

Η κατ' οίκον Μελέτη 'Υπνου ενδείκνυται για άτομα που:

  • Υποφέρουν από ροχαλητό.
  • Υποφέρουν από καθημερινό αίσθημα κούρασης.
  • Υποφέρουν από πρωινό πονοκέφαλο.
  • Έχουν σακχαρώδη διαβήτη.
  • Πάσχουν από κατάθλιψη.
  • Πάσχουν από αυπνία
  • Έχουν υπέρταση.
  • Έχουν υψηλή πιθανότητα για Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας χωρίς άλλες παθολογικές καταστάσεις.
  • Δεν μπορούν να ανεχθούν την εξέταση σε Νοσοκομείο/Κλινική.
  • Δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε Νοσοκομείο/Κλινική.

Η κατ' οίκον Μελέτη Ύπνου μας δείχνει τις εξής παραμέτρους:

Τα στάδια του ύπνου (REM, NREM).

Το δείκτη απνοιών – υποπνοιών (AHI).

Το δείκτη αποκορεσμού οξυγόνου (ODI).

Τον μέσο όρο κορεσμού οξυγόνου.

Το χρόνο όπου ο κορεσμός οξυγόνου ήταν μικρότερος από 90%.

Το χρόνο όπου ο κορεσμός οξυγόνου ήταν μικρότερος από 85%.

Τον ελάχιστο κορεσμό οξυγόνου.

Το μέγιστο και τον ελάχιστο αριθμό των καρδιακών σφίξεων σε όλη την καταγραφή.

Το χρόνο παραμονής του εξεταζόμενου ατόμου σε ύπτια ή σε πλάγια θέση.

Πλεονεκτήματα της κατ'οίκον Μελέτης Ύπνου:

  • Είναι εντελώς ανώδυνη εξέταση και πολύ βολική για τον ασθενή.
  • Έχει πολύ μεγάλη αξιοπιστία.
  • Γίνεται στο σπίτι και έτσι δε χρειάζεται ο ασθενής να εισαχθεί στο Νοσοκομείο.
  • Είναι πολύ πιο χαμηλού κόστους από τη μελέτη ύπνου σε Κλινική ή Νοσοκομείο.
  • Βοηθά να γίνει και διάγνωση του αιτίου της άπνοιας και του ροχαλητού.

Κατ' οίκον Μελέτη Ύπνου από τη CMED Healthcare Solutions

Η εταιρεία CMED Healthcare Solutions έχει στη διάθεσή της σύγχρονη, φορητή συσκευή για τη διενέργεια της κατ’ οίκον Μελέτης Ύπνου η οποία είναι απολύτως αξιόπιστη και ασφαλής. Η συσκευή είναι πολύ ελαφριά και καταγράφει τις καρδιοαναπνευστικές παραμέτρους για τη διάγνωση διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο, όπως τις άπνοιες (αποφρακτικού τύπου, κεντρικές, μεικτές), τις υπόπνοιες (αποφρακτικού τύπου, κεντρικές, μεικτές), το ροχαλητό, την οξυμετρία (επίπεδο κορεσμού οξυγόνου και διάρκεια αυτού), την μέτρηση των παλμών της καρδιάς και τον μέσο όρο διάρκειας και τις θέσεις σώματος και την διάρκεια αυτών.

Η διαδικασία της τοποθέτησης και ενεργοποίησης της συσκευής για την κατ΄οίκον Μελέτη Ύπνου είναι πολύ απλή:

  • Μας καλείτε προκειμένου να κανονίσουμε ραντεβού.
  • Εκπαιδευμένος υπάλληλος της εταιρείας μας έρχεται στο σπίτι σας και τοποθετεί τη συσκευή Μελέτης Ύπνου.
  • Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής την επόμενη ημέρα παραλαμβάνουμε το συσκευή από το σπίτι σας.
  • Εντός της ίδιας ημέρας σας στέλνουμε την τελική αναφορά Μελέτης Ύπνου.

Σε περίπτωση κατά την οποία η μελέτη ύπνου δείξει ότι υποφέρετε από πολλές άπνοιες (δηλαδή η μελέτη ύπνου είναι θετική), η εταιρεία CMED συνεργάζεται με πιστοποιημένους πνευμονολόγους για την έκδοση γνωμάτευσης και συνταγογράφησης της αναπνευστικής συσκευής CPAP.

Σε ποιες περιπτώσεις δε συστήνεται η κατ’ οίκον Μελέτη Ύπνου:

  • Σε παιδιά και υπερήλικες
  • Όταν δεν υπάρχει ισχυρή κλινική υποψία άπνοιας
  • Όταν συντρέχουν άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως νευρομυϊκές διαταραχές, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή πνευμονολογικά νοσήματα.
  • Όταν υπάρχει υποψία άλλων διαταραχών ύπνου εκτός της υπνικής άπνοιας (π.χ. ναρκοληψία).
  • Για την εκτίμηση του αποτελέσματος της θεραπείας με C-PAP, ή ενδοστοματικό νάρθηκα ή χειρουργική επέμβαση.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις συστήνεται πολυσωματογραφική μελέτη ύπνου εντός εργαστηρίου.